Η περιοχή της Σητείας είναι ένας ιδανικός προορισμός για κάθε αναποφάσιστο ταξιδιώτη, καθώς είναι ο απόλυτος συνδυασμός των τεσσάρων στοιχείων της φύσης : γη, θάλασσα, αέρας, φως. Η Σητεία βρίσκεται στην ανατολική άκρη της Κρήτης ,όπου η φύση δένει αρμονικά με το μύθο και τον πολιτισμό . Η ευρύτερη περιοχή της Σητείας ξεχωρίζει για τις πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες της . Οι δημοφιλέστερες από αυτές είναι το Βάι(το μοναδικό φυσικό φοινικόδασος σε όλη την Ευρώπη) , η Ερημούπολη , ο Κουρεμένος, ο Ξερόκαμπος, η Χιόνα ,οι Καρούμες και η Ζάκρος . Ακόμα η ευρύτερη περιοχή της Σητείας διακρίνεται για τους πολλούς αρχαιολογικούς της χώρους. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου , και οι μινωικοί οικισμοί Ιτάνου, Παλαικάστρου, Πετρά, Πραισού , Χαμεζίου, Μόχλου . Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα μοναστήρια Καψά , Τοπλο, Φανερωμένης . Στην πόλη ακόμα υπάρχουν δυο μουσεία , το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για την ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής

 Παραλίες

Ακτές, παραλίες είναι για εκείνους που προτιμούν να βρίσκονται κοντά στην καλοκαιρινή όψη της Σητείας. Η ηρεμία και το απέραντο γαλάζιο προκαλούν ψυχική γαλήνη στο εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο του ταξιδιώτη.

Παραλία Σητείας

Το ξενοδοχείο απέχει μόλις 200 μέτρα από την κοσμοπολίτικη παραλία της Σητείας , η οποία έχει βραβευτεί με 2 γαλάζιες σημαίες Εδώ η θάλασσα είναι κατάλληλη για κάθε είδους θαλάσσιες δραστηριότητες και αθλήματα όπως , Jet Ski, Windsurfing, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο ποδήλατο.

Μόχλος

Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από τη Σητεία, είναι μια παραλία ιδανική για ηρεμία και γαλήνη, είναι βραχώδης και άγρια, αλλά τα καθαρά νερά ανταμείβουν τον επισκέπτη. Οι τολμηροί κολυμβητές μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι το νησάκι που βρίσκεται απέναντι, για να δουν τα αρχαία της Μινωικής εποχής.

Ξερόκαμπος

Βρίσκεται 47 χιλιόμετρα από τη Σητεία. Αποτελεί μια από τις πιο απομονωμένες περιοχές της Κρήτης με πολλούς κολπίσκους και θαυμάσιες παραλίες.

Ίτανος-Ερημούπολη

Βρίσκεται 27 χιλιόμετρα από τη Σητεία η πανέμορφη παραλία της Ερημούπολης. Εδώ μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου.

Βάι

Βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από τη Σητεία.

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Κρήτης και το μεγαλύτερο Φυσικό Φοινικόδασος της Ευρώπης. Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όχι μονό για το πανέμορφο Φοινικόδασος αλλά και για την υπέροχη αμμώδη παραλία του.

Κουρεμένος

Βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από τη Σητεία. Είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του Windsurfing.

Κάτω Ζάκρος

Η παραλία της Κάτω Ζάκρου βρίσκεται 19 χλμ Νοτιοανατολικά της Σητείας, η οποία σχηματίζεται στην άκρη ενός μεγάλου κόλπου, διαθέτει ήρεμα και καθαρά νερά, ενώ είναι αρκετά βραχώδης.

Φαράγγια

Βουνά, λόφοι, φαράγγια και σπηλιές, δίνουν μια πρωτόγονη, άγρια και φυσική ομορφιά στους τολμηρούς επισκέπτες που αποφασίζουν να αναρριχήσουν τις Σητειακές πλαγιές και να εξερευνήσουν τα κάλλη της Σητείας από ψηλά.

Ρίχτης

Το Φαράγγι του Ρίχτη απέχει 20 χιλιόμετρα από τη Σητεία. Το μήκος της διαδρομής είναι 4 χιλιόμετρα και καταλήγει σε μια πανέμορφη λίμνη με καταρράχτη.

Φαράγγι των Νεκρών- Κάτω Ζάκρος

Το Φαράγγι των Νεκρών απέχει 35 χιλιόμετρα από τη Σητεία. Το μήκος της διαδρομής είναι 4 χιλιόμετρα. Διασχίζει το Μινωικό νεκροταφείο και το Μινωικό ανάκτορο καταλήγοντας στο παραθαλάσσιο χωριό “Κάτω Ζάκρος”.

Φαράγγι των Χοχλακιών

Το Φαράγγι των Χοχλακιών απέχει 30 χιλιόμετρα από τη Σητεία. Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Χοχλακιές , η διάρκεια του είναι 1μισή ώρα, όμως θα σας αποζημιώσει μια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας “Καρούμες”.

Φαράγγι του Ξεροκάμπου

Το συναντάμε στη διαδρομή από την Ζάκρο προς τον Ξερόκαμπο. Μετά την περιοχή Αγριλιά στο σημείο που ενώνονται τα πολλά παρακλάδια του δημιουργείται ένα εντυπωσιακό τοπίο. Από αυτό το σημείο έως και την έξοδο του στην θάλασσα η απόσταση είναι περίπου 1,5 χλμ. Στην παραλία Κατσουνάκι στις πανέμορφες αμμοθίνες που σχηματίζονται

Σπήλαια

Έξω Λατσίδι

To σπήλαιο Όξω Λατσίδι βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Σίτανος και στην πραγματικότητα αποτελεί τμήμα ενός εκτεταμένου σπηλαιώδους συστήματος που ξεδιπλώνεται για πάνω από 6.000 μ. στο υπέδαφος της ορεινής Σητείας, και που αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες καρστικές μορφές της Κρήτης.

Σπήλαιο Του Περιστερά

Άλλο ένα σημαντικό σπήλαιο της Επαρχίας είναι του Περιστερά. Βρίσκεται δυόμισι περίπου χιλιόμετρα ανατολικά από τον οικισμό Καρύδι, στη θέση Πλατύβολα και σε υψόμετρο 540.

Σπήλαιο Των Πελεκητών

Είναι από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά σπήλαια της περιοχής, καλείται και «της Συκιάς ο Σπήλιος», καθώς στην είσοδό του υπάρχει ώριμο δέντρο συκιάς. Βρίσκεται Βορειοανατολικά του οικισμού της Κάτω Ζάκρου, σε ύψος 100 μ. και έχει μήκος 310 περίπου μέτρα.

Αρχαιολογικοί Χώροι

  • Ίτανος(Δωρική Πόλη) 25 χιλιόμετρα
  • Χιόνα (Μινωικό Ανάκτορο) 20 χιλιόμετρα
  • Βόιλα-Ετιά (Ενετικός Πύργος- Οικισμός ) 20 χιλιόμετρα
  • Πετράς(Μινωικός παράλιος οικισμός και Προανακτορικό και Παλαιοανακτορικό Νεκροταφείο)1 χιλιόμετρο
  • Καζάρμα (Ενετικό Κάστρο),
  • Πραισός (Πόλη Ετεοκρητών) 20 χιλιόμετρα